Relaties met Italië

ECONOMISCH

Italië en Vlaanderen zijn belangrijke handelspartners die elkaar veel te bieden hebben. Na Duitsland en Frankrijk, is Italië de derde economie binnen de Eurozone. Italië kent een gediversifieerde economie.

Het belang dat de Vlaamse regering hecht aan de handelsrelaties met Italië wordt onderstreept door de aanwezigheid van kantoren van Flanders Investment and Trade (FIT) in Milaan en Rome.

HISTORISCH

Vlaanderen en Italië hebben lange historische banden, denk maar aan de handelsbanden tussen Brugge en de Noord-Italiaanse steden of de wisselwerking tussen de Vlaamse primitieven en de kunstenaars van de Italiaanse renaissance.

CULTUREEL

De Nederlandse taal en literatuur

Italië is een belangrijk land voor de Nederlandse taal en literatuur. De Afvaardiging faciliteert en ondersteunt, in nauw overleg met de Taalunie, de verdere uitbouw van alle onderwijsvormen waar de Nederlandse taal een rol speelt.

Toerisme

Als belangrijke buitenlandse markt is Italië is één van de doelmarkten van Toerisme Vlaanderen. Daarnaast is het idyllische Italië een populaire bestemming van de Vlaamse vakantieganger.